fbpx
 

Otoplastia

OTOPLASTIA – CORECTAREA URECHILOR

chirurgia fetei otoplastie

Otoplastia este interventia chirurgicala ce are ca scop corectarea urechilor deformate ca urmare a unor defecte din nastere ( congenitale) sau dupa anumite traumatisme la nivelul urechii externe

Prin interventiile chirurgicale efectuate la nivelul urechilor se creaza o forma naturala, care sa respecte proportiile faciale si sa restabilieasca un echilibru la nivelul aspectului estetic global al fetei.

Preturi pornind de la

1000 EUR

Ce este otoplastia ?

Otoplastia este interventia chirurgicala ce are ca scop corectarea urechilor deformate ca urmare a unor defecte din nastere ( congenitale) sau dupa anumite traumatisme la nivelul urechii externe. Prin interventiile chirurgicale efectuate la nivelul urechilor se creaza o forma naturala, care sa respecte proportiile faciale si sa restabilieasca un echilibru la nivelul aspectului estetic global al fetei. Conturul si dimensiunile urechii se pot modifica uni- sau bi- lateral in functie de nevoile fiecarui pacient in parte. Un alt element remodelat frecvent la nivelul urechii este lobulul. Deficitul estetic la nivelul lobului apare mai frecvent in urma unui traumatism ( smulgerea cercelului) sau ca urmare a procesului de imbatranire.

Cui i se adreseaza aceasta interventie chirurgicala ?

O persoana cu  urechi decolate ( indepartate de cap), care ies in evidenta fie prin forma fie prin dimensiunile lor sau care prezinta asimetrie intre cele doua urechi este de multe ori complexata de acest aspect cu atat mai mult cu cat orice imprefectiune la nivelul fetei este in prezent mult mai atent studiata. Inca din copilarie urechile mari sau decolate pot scadea increderea in sine a persoanelor cu o astfel de problema. Societatea actuala pune din nefericire mare pret pe aspectul fizic, de multe ori o prima impresie nefavorabila aducand persoanei afectate pierderea unor oportunitati profesionale si sociale importante.

Cu ajutorul unei interventii chirurgicale de remodelare a urechilor (otoplastie) inconvenientul estetic poate fi indepartat. Fie ca este vorba despre un adult sau despre copii peste varsta de 6 ani, procedura chirurgicala aduce un beneficiu important in cazul :

 • urechilor decolate
 • urechilor mari (macrotia) sau deformate
 • urechilor asimetrice sau disproportionate fata de restul fetei
 • defectelor posttraumatice
 • urechilor mici sau nedetasate de scalp

Un loc aparte printre aspectele ce pot nemultumi pacientii este ocupat de lobulul urechii. Aceste poate fi  rupt sau sfasiat de cercei fie accidental fie dupa un timp indelungat de purtat bijuterii grele sau supradimensionate.

Odata cu trecerea timpului procesul de imbatranire va afecta si aceasta parte a urechii prin pierderea de volum si scaderea elasticitatii. Pentru intinerirea lobulilor auriculari se pot folosi atat tehnici chirurgicale cat si nechirurgicale prin introducerea de acid hialuronic sau grasime proprie.

otoplastia-1

Planificare preoperatorie

La prima consultatie vom evalua forma dimensiunile si simetria dintre urechi, prezentand pacientului alternativele de tratament in functie de particularitatile cazului sau.

In majoritatea cazurilor interventia se desfasoara cu anestezie locala si sedare intravenoasa. Pentru ca interventia sa aiba loc in siguranta vom discuta despre afectiunile anterioare sau prezente ale pacientului, interventii chirurgicale suferite, tratamente in desfasurare precum si eventuala prezenta a unor alergii medicamentoase sau la alte substante. Preoperator va vom  recomanda un set de analize uzuale.

Procedura chirurgicala

Interventia chirurgicala dureaza intre 1 si 2 ore, in functie de complexitatea cazului. Se va incepe printr-o incizie efectuata in santul dintre ureche si scalp ( sant retroauricular). Se va pune in evidenta cartilajul si acesta va fi modelat prin plierea si sutura lui sau prin indepartarea unui segment acolo unde este indicat. Foarte rar, in functie de natura corectiei efectuate, pot fi necesare incizii si la nivelul fetei anterioare a urechii. Dupa remodelarea cartilajului urechea poate fi apropiata de cap prin suturi permanente ( in cazul urechilor decolate) . Inciziile se sutureaza si la final se aplica un pansament usor compresiv.

Indicatii postoperatorii

 • Firele de sutura de la nivelul pielii vor fi indepartate intre 7 si 14 zile.
 • Timp de 2-3 saptamani se va recomanda purtarea unei bentite care sa functioneze ca pansament compresiv.
 • daca interventia s-a desfasurat cu anestezie locala pacientii vor putea pleca acasa dupa cateva ore
 • in cazul utilizarii unei anestezii de tip sedare sau chiar anestezie generala este necesara ramanerea sub observatie pana la 24 ore
 • durere pe care o puteti resimti dupa interventie este una moderata care se va ameliora utilizand analgezice obisnuite
 • reintoarcerea la activitatile obisnuite se poate realiza dupa 2-3 zile cu conditia evitarii :

– mediilor cu temperatura foarte ridicata,

– expunerii la soare,

– activitatilor fizice intense,

– expunerii la praf

 • Pana la indepartarea firelor de sutura se recomanda ca parul sa fie spalat cu grija, fara mobilizarea urechilor sau udarea zonelor suturate

Complicatii

In urma unei interventie de otoplastie, in functie de corectia care s-a efectuat putem inatlni:

 1. sangerari postoperatorii – de regula sunt reduse si se opresc spontan
 2. durere crescuta – depinde si de sensibilitatea personala
 3. infectie – o posibila infectare a cartilajului (condrita) poate prelungi timpul de vindecare, uneori fiind necesare reinterventii pentru drenajul infectiei si se poate manifesta prin dureri foarte accentuate. Prin respectarea indicatiilor postoperatorii se reduce semnificativ acest risc
 4. asimetrie – fie ca este necesara corectia unei singure urechi sau a ambelor este posibil ca pozitia celor doua urechi sau forma lor sa nu fie perfect simetrica, lucru ce se poate observa dupa vindecarea completa.
 5. revenirea cartilajului catre forma sa initiala – se intampla mai des la pacientii de varste mai mari, la care plasticitatea si elasticitatea cartilajului sunt mai reduse

granulom de fir – uneori anumite persoane pot avea o reactie de respingere la firele de sutura permanenta ce au fost plasate pentru remodelarea cartilajului – in aceasta situatie se va putea observa o umflatura rosie , dureroasa pe fata posterioara a urechii . Va fi necesara indepartarea firului printr-o mica incizie. Se poate intampla in cazurile persoanelor de varsta mai mare sa se observe pierderea formei nou create datorita unui cartilaj mai putin elastic, mai rigid.

ALTE PROCEDURI DIN CHIRURGIA FETEI:

chirurgie estetica chirurgia fetei lifting frontal

– LIFTING FACIAL – 

Liftingul frontal este operatia de eliminarea a ridurilor si cutelor la nivelul fruntii, sprancenelor si baza nasului. Liftingul clasic este operatia de reasezare a partii inferioare a fetei si gatului.

chirurgia fetei blefaroplastia chirurgia pleoapleor

– BLEFAROPLASTIA – 

Blefaroplastia este operatia de ridicare a pleoapelor, indicata pentru indepartarea pielii in plus de la nivelul pleoapelor superioare si inferioare, a pungilor de grasime.

chirurgia fetei otoplastie rinoplastie

– RINOPLASTIA – 

Rinoplastia este operatia de modelare a nasului sau de reparare a deviatiei de sept. Interventia se poate face in scop reconstructiv, estetic sau pentru rezolvarea unor probleme de respiratie.